Pacientovi s tumorom pažeráka úspešne zaviedli stend

22.02.2008 Poprad

Poprad 22. februára (TASR) - Pacientovi s neoperovateľným tumorom pažeráka v popradskej nemocnici úspešne zaviedli stend, teda kovovú trubičku, ktorá mu umožní prijímať potravu a zlepší kvalitu života v terminálnom štádiu.
Prvú takúto operáciu na pôde popradskej nemocnice uskutočnil primár tamojšieho rádiologického oddelenia a oddelenia nukleárnej medicíny Ľudovít Chalányi. Ako dnes konštatoval pre TASR, zákrok prebehol bez komplikácií a pacient po dvoch dňoch odišiel domov.
Podobné operácie sa robia na Slovensku len sporadicky, preto chcú v Poprade zriadiť centrum, kde by pomáhali pacientom "od Banskej Bystrice až po Sninu".
Podľa Chalányiho stend pacientovi pomôže, aby žil dôstojne, nie iba prežíval. V prípade, že pomôže chemoterapia a rádioterapia, mohla by byť časť tumoru odoperovaná spolu so stendom. Spomenul prípad pacienta z Nitry, ktorému dávali mesiac života. So stendom "normálne fungoval" viac ako rok.
Stend je kovová trubička, ktorá sa implantuje do pažeráka cez ústa. V mieste zúženia sa roztiahne a pacient môže postupne prejsť od tekutej stravy ku kašovitej a následne k tuhej strave. Dôležité je, aby prijímal viac tekutín.
Na otázku, či výkon zdravotné poisťovne preplácajú, primár odpovedal, že je vo vestníku. Ide o výkon, ktorý sa môže robiť, len sa musí zazmluvniť a robiť ho môže odborník, ktorý má potrebný certifikát. Dodal, že na Slovensku by ročne potrebovalo takýto zákrok 200 až 300 pacientov.
 

Vyberte región